Vuotuista ajantietoa

Meteorologi Juha Föhr kirjoitti ilmatieteen laitoksen blogissa / http://blogi.foreca.fi/) 23.3.2013 Marianpäivän sääennustuksesta, joka perustui vanhan kansan viisauteen ja Kustaa Vilkunan Vuotuiseen ajantietoon. Marianpäivä liittyy läheiseen kevätpäiväntasaukseen ja sitä on pidetty säiden kannalta tärkeänä kohtana katsella kevään merkkejä.

Iso lumikasa keittiön ikkunan edessä

Näkymä keittiön ikkunasta.

Föhrin mukaan ”koko kevään säästä on kansa ottanut vaarin maalis- eli marjankuun syntyessä. Kyseinen sään merkkipäivä ei siis ole itse Marian ilmestyspäivä, vaan sen kuun syntymä, jona tuo päivä on (oli tänä vuonna maanantai 11.3.). Vuotuinen ajantieto kertoo väitetyn, että jos marjankuu syntyy kylmällä pohjoistuulella eli ylhäisellä tuulella tai perjantaipäivänä, tulee kolme kylmää kevätkuuta ja pitkä hidas kevät.”

Uskotaan, ulos katsoessa näkyy edelleen aivan kunnollinen talvisää. Kylmää ja yöpakkasia on riittänyt. ”Turhaan saa huhtikuussa kesää odottaa, ellei Maaria maata näytä”.Ilmatieteenlaitoksen sääkartta

Ilmatieteen laitoksen Talvitilanne (http://ilmatieteenlaitos.fi) kertoo myös, että lumen määrä maaliskuussa on tänä keväänä peräti lisääntynyt.

Löytyykös Marianpäivälle muita ennusteita.. ”Jos Mariana on yöpakkanen, sen jälkeen jäätää 40 yönä.” – Tähän mennessä yöpakkasia ja muutenkin kylmää säätä on saatu jo 29 päivää eli joko mahtaisi helpottaa 11 päivän kuluttua? Puutarhatöihinkin olisi jo mukava päästä. Mutta tällainenkin vielä: ”Millaista ilmaa Maariana, sellaista juhannuksena.”

Yksi vastaus artikkeliin ”Vuotuista ajantietoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *