Varttamista – miten omenapuuhun saa lisää lajikkeita

Varttaminen on kevään hauskoja puuhia: voi kokeilla omenapuiden muuttamista perheomenapuiksi tai pelastaa vanhoja rakkaita omenalajikkeita uuteen elämään. Varsinaista välineurheilua varttaminen ei ole – näppärimmin selviää pätkällä varttamiseen tarvittavaa teippiä, veitsellä ja tietenkin sen puun oksalla, jota haluaa lisätä jo olemassa olevaan omenapuuhun. Tässä jutussa siis keskitytään vain nuoren omenapuun lajikkeiden lisäämiseen.

Vartosteippi

Varttamiseen käytetty teippi ei ole teippimäistä ollenkaan – siinä ei ole liimamaista pintaa, kun sen irrottaa teippipalaa suojaavasta paperista. Silti teippi kiinnittyy ja pysyy hyvin. Hieno keksintö siis.
Harrastajat varttavat paljon myös tavallisella maalarinteipillä. Ihan hyvin onnistuu silläkin.

Varttamista varten oksat voi kerätä ajoissa talteen ja piilottaa lumihankeen odottamaan varsinaista varttamistapahtumaa. Ihan hyvin ovat onnistuneet myös keväiset kokeilut ilman lumihanki-vaihetta. Hyvin onnistui myös viime keväänä lehtijuttua tehneen Katariinan vartos, vaikka se tehtiin vähän ”ex tempore” -tekniikalla. Mutta klassinen periaate on, että lepotilassa oleva oksa yhdistetään juuri kasvun aloittavaan peruspuuhun. Näin eri lajikkeiden yhteen kasvaminen alkaisi mahdollisimman nopeasti.

Varttamisessa käytettävät oksat ovat edellisen vuoden kasvua. Varteoksa ei saa olla liian pitkä – kolme silmua oksassa riittää hyvin.

Varttaminen kahteen samanpaksuiseen oksaan

Yhteen liitettävät oksat ovat mahdollisimman saman paksuisia. Vinot leikkauspinnat pitäisi saada veistettyä niin, että kuorien reunat kohtaavat toisensa mahdollisimman pitkältä matkalta, eikä tarttumapintoihin jäisi ilmarakoa. Tässä alkuperäisen puun leikkauspinnassa olevaa pykälä pitää vielä tasoittaa pois.  Huomaa leikkuupintojen suunta: näin vartettu kohta kestää paremmin myöhemmin sadon painon.

Paras veitsi on terävä ja ohutteräinen, leikkauspintoihin ei operaation aikana saisi koskettaa käsin.

Teippi

Vartosteippi venyy ja yksi teippipala riittää lyijykynän paksuisten oksien liittämiseen mainiosti. Näin saa ilmatiiviin ja tiukan sidoksen.Kun vartos onnistuu ja oksien kasvu alkaa, teippi joustaa ja lahoaa aikanaan kokonaan pois. Se ei siis jää kuristamaan kasvavaa oksaa, kuten aiemmat käytetty joustamaton niini. Teippi on myös ilmatiivis, joten jalostusvahaa (mehiläisvahaa) ei tarvita ollenkaan. Jos varteoksan pätkä on päästä avoin, voi siihen laittaa pienen palan teippiä kuivumisen estämiseksi.

Ja lopuksi se tärkein huomautus: vaikka miten ajattelee muistavansa myöhemmin, mitä lajikkeita tulikaan pihapuuhun vartettua.. niin unohtaa sen aivan varmasti siihen mennessä, kun vartos on onnistunut. Tällaisia ”sekahedelmäpuita” meidänkin pihassamme kasvaa, joista toivottavasti  lajikkeet selviävät sitten joskus myöhemmin.

 

2 vastausta artikkeliin ”Varttamista – miten omenapuuhun saa lisää lajikkeita

  1. Hei,
    Mielenkiintoinen tuo teidän opastus hedelmäpuiden varttamisen saloihin. Olisinkin nyt kysynyt varttamisen liittyen Souvenirs – päärynäpuun varttamisesta jonkin toisen päärynäpuu-lajikkeen jalo-oksalla.

    Olemme nimittäin hankkineet kyseisen noin 1,6 metrisen Souvenirs – päärynäpuun taimen juurikin teidän puutarhalta viime keväänä tänne Pirkkalan Toivioon. Päärynäpuuhan tuottaa parhaan hedelmän kun se ristipölyttyy saman puutarhan toisen päärynäpuun myötävaikutuksella. Olisinkin kysynyt miten kyseinen päärynäpuu reagoi, jos siihen vartetaan jonkin toisen päärynälajikkeen jalo-oksia? Tapahtuuko ristipölytys ja miten hedelmät kehittyvät? Mistä kannattaisi kysyä sopivia jalo-oksia. Mikä olisi sopiva varttamis-lajike tuolle Souvenirs-päärynäpuullemme, koska meillä ei ole tällä hetkellä sopivaa paikkaa toiselle Souvenirs päärynäpuulle?

  2. Moi Timo, ollaan vähän nukuttu talviunia, kuten vastauksen ajasta huomaa:)
    Nyt on kohta hyvä aika tehdä vartosta ja ristipölytys parantaa satoa varmaan melkein millä tahansa toisella lajikkeella. Ristipölytys vaatii siis aina toisen lajikkeen. Meillä on täällä iso Luck-päärynäpuu, josta saat vartteet käydä noutamassa, kun asut noin lähellä. Facebookissa on pomologiaan eli hedelmäpuihin erikoistunut ryhmäkin sitten, jos haluat laajentaa valikoimaa. Kokeillen oppii parhaiten ja se taitaa toimia kaikkeen puutarhanhoitoon:). Mukavaa kevättä naapuripitäjään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *