Omenapuut

Tuotekategoria: Hedelmäpuut
Valon tarve: aurinko
Erityistä: kalkinsuosija

Tuotelista

Lista kevään 2019 lajikkeista:

Antonovka V (talvi)
Eppulainen IV (talvi)
Grenman V (syys)
Gyllenkrokin astrakaani III (kesä)
Huvitus IV (kesä)
Keltakaneli VI (syys)
Kultainen kitaika VI (kesä)
Långsjön päärynäomena V (kesä)
Pekka III (syys)
Petteri III (kesä)
Pirja V (kesä)
Punakaneli V (syys)
Sariola IV (syys)
Suislepp V (syys)
Särsö IV (syys)
Sävstaholm III (kesä)
Valkeakuulas III (kesä)
Vuokko III (kesä)
Åkerö III (talvi)

Hillittykasvuisella perusrungolla
:
Huvitus IV (kesä)
Jättimelba III (syys)
Pekka II(III) (syys)
Petteri III (kesä)
Pirja V (kesä)

Kapea pilariomenapuu:
Arbat IV (syys)
Dzin IV (syys)

 

Kuvaus

Tässä tarkempia tietoja lajikkeiden ominaisuuksista:

Antonovka V
Vanha hyvä ja kestävä talviomena Venäjältä, hapahko ja mainio soseomena. 

Eppulainen  IV
Punaviiruinen aikainen talviomena Kangasalan Kerppolan kartanosta. Grenman-omenan jälkeläinen. Hedelmät kookkaita, mehukkaita ja rapeita. Ryytimäinen aromi sopii myös mehuun ja viiniin. Puu melko hillittykasvuinen ja sopusuhtainen. Taudinkestävä ja sopii luomuviljelyyn. Hyviä pölyttäjiä mm. kaneliomenat.

Grenman V
Punajuovainen, pienehkö syysomena Rantakylän kartanosta, Mikkelistä. Tuottaa satoa luotettavasti vuodesta toiseen. Hedelmän malto mehevää, miellyttävän viinihappoista ja mausteisen makeaa. Monikäyttöinen omena, sopii mm. mehuksi, viiniksi ja jopa likööriin. Puuna terve, hillittykasvuinen ja leveälatvuksinen. Hyvä yleispölyttäjä muille omenalajikkeille. Grenmanille pölyttäjäksi sopii esim. Pirja-lajike.

Gyllenkrokin astrakaani III
Ruotsalainen kesäomena, kypsänä lasimaisen kuulas, puoliraakana hyvä säilöntään.

Huvitus IV
Aikainen kesäomena, makea ja mieto. Huvitus on vanha suomalainen lajike ja erityisesti lasten suosiossa.  Puu tulee nopeasti satoikään, kasvaa hillitysti ja tuottaa satoa säännöllisesti. Raakileharvennus voi olla sadon runsauden vuoksi kannattava tehdä. Huvitus on hyvä pölyttäjä muille lajikkeille ja sopii myös luomuviljelyyn. Hyviä pölyttäjiä Huvitukselle ovat mm. kaneliomenat ja Valkeakuulas..

Keltakaneli V(VI)
Keltainen, punaviiruinen syysomena, imelä ja kanelimausteinen, sopii myös talouskäyttöön ja luomuviljelyyn.

Kultainen kitaika V (VI)
Aikainen kesäomena, pienet, kauniit, kullankeltaiset, makeat, lähes hapottomat hedelmät. Itsepölyttyvä ja erittäin talvenkestävä.

Långsjön päärynäomena  V
Pieni, kellanruskea kesäomena, maku hyvin makea ja päärynämäinen, hyvä talvenkestävyys.

Pekka  II(III)
”Musta-Pekka” on uusi kotimainen omenalajike. Sen syksyllä kypsyvät hedelmät ovat pienehköjä, paksukuorisia, tumman purppuranpunaisia herkkuomenoita. Hedelmien malto on osittain punaista ja omenamehusta tulee punaista. Pekka on puuna pienikokoinen ja harvahko ja vastustuskykyinen omenaruvelle. Pölyttäjäksi sopii esimerkiksi Vuokko-lajike.

Petteri III
Petteri on uusi kotimainen kesäomenalajike ja sen hedelmät ovat keskikokoisia, kauniin tummanpunaisia ja kypsyvät elokuun loppupuolella. Petteri on makeanhappoinen herkkulajike ja korvaa terveempänä vanhan Melba-lajikkeen ja uudemman Maikki-lajikkeen. Puu kasvaa melko leveänä ja oksankulmat ovat avoimet. Pölyttäjiksi sopivat esimerkiksi Pekka tai Vuokko.

Pirja  V
Pirja on 1980-luvulla jalostettu Huvitus-omenan jälkeläinen. Se on yksi aikaisimmista kesäomenoista koko maailmassa. Satoikä alkaa varhain, Pienehkö, punaviiruinen, miellyttävän makea ja mehukas omena aloittaa omenoiden satokauden. Puuna Pirja on hillittykasvuinen ja sen oksakulmat ovat avoimet. Terve lajike, joka sopii myös luomuviljelyyn. Hyvä yleispölyttäjä muille lajikkeille.

Punakaneli  V
Perinteinen, punalaikkuinen, suosittu syysomena alkujaan Venäjältä. Hedelmä on mietohappoinen, kanelilta maistuva ja sopii myös talouskäyttöön mm. piirakkaan, mehuun tai soseeksi. Punakaneli on hyvä pölyttäjä ja sopii myös luomuviljelyyn. Punakaneli tulee melko myöhään satoikään. Kanelien kasvutapa on nuorena pysty ja harvahko, puuta kannattaa alkuvuosina leikata ja oksia taivuttaa, jotta puusta saa leveämmän mallisen ja oksakulmista laajemmat. Kun satoikä alkaa, omenia tulee runsaasti joka vuosi.  Kanelille hyvä pölyttäjä esim. Huvitus.

Sariola V
Sariola on myöhäinen syysomena Eräjärveltä, jolla on punajuovaiset, pienehköt, tiiviit, hienoaromiset omenat. Hedelmät säilyvät hyvin ja sopivat mm. mehuksi. Puu on pystykasvuinen ja terve. Se tulee melko myöhään satoikään ja vaatii aina pölyttäjäpuun, pölyttäjäksi sopivia ovat esimerkiksi Huvitus tai Pirja.

Suislepp V
Suislepp eli Huovilan omena on virolainen kesälajike. Hedelmä on punaviiruinen ja raikas, aromi tuo mieleen vadelman. Keskikokoinen omena sopii myös soseisiin ja mehuksi. Puu on aluksi pystyoksainen, latvus levenee myöhemmin. Satoikä alkaa melko nuorena. Suislepp on terve ja vaatimaton lajike ja hyvä pölyttäjä muille lajikkeille. Kumppaneiksi sopivat mm. Valkeakuulas ja Sävstaholm.

Särsö  III(IV)
Särsö on ruotsalainen melko aikaisin satoikään tuleva lajike, joka tunnetaan myös lajikenimellä ´Cloetta´. Satomäärät vaihtelevat vuorovuosina.  Hedelmä on suurehko, oranssiviiruinen raikas syysomena, hieno soseomena. Särsö on terve lajike ja sopii hyvin luomuviljelyyn. Puu kasvaa voimakkaasti, oksat ovat ihanteellisesti melkein vaakasuoria. Pölyttäjäksi sopii esim. Valkeakuulas.

Sävstaholm III
Ruotsalainen terve kesälajike. Hedelmä on punaviiruinen, mehukas ja viinihappoisen makea. Hyvä syönti- ja taloushedelmä, mutta ylikypsänä jauhoinen. Puu on kohtalaisen pienikokoinen ja aloittaa sadon tuottamisen aikaisin. Hyvä tautien vastutuskyky, on hyvä pölyttäjä muille lajikkeille.

Valkeakuulas III
Suosittu Baltiasta peräisin oleva kesäomena, jonka hedelmät ovat suuria, ohutkuorisia, vaaleankeltaisia ja raikkaan hapokkaita. Sato alkaa aikaisin ja hedelmiä voi käyttää myös soseisiin, uuniomenoiksi tai siideriin. Puu kasvaa nuorena voimakkaasti ja tiheänä. Liiallista lannoittamista kannattaa välttää, jotta puu ei saisi pakkasvaurioita. Jonkin verran alttiutta muumiotaudille. Valkeakuulas on hyvä yleispölyttäjä muille lajikkeille ja esim. Särsö ja Vuokko hyviä pölyttäjiä Valkeakuulaalle.

Vuokko II(III)
Kotimainen uutuuslajike. Sato kypsyy elokuun loppupuolella ja säilyy noin kuukauden. Hedelmä on suurehko, oranssilaikkuinen ja rapea. Maku on sokerisen hapokas ja miellyttävä. Puu kasvaa suureksi. On jonkin verran altis omenaruvelle ja muumiotaudille.

Åkerö III
Kelta-tiilenpunainen talviomena, lajikkeella tunnistettava mausteinen aromi, kypsyy varastoituna parhaimmilleen. Satoikä alkaa melko myöhään ja sadon määrä vaihtelee vuosittain.

 

 

 

Taimia on rajoitetut määrät. Soita ja kysy lisää!