<<< Takaisin

Kiinanpioni ´Inspecteur Lavegrne´

Paeonia lactiflora

20,00 

Tuotekategoria: Perennat
Korkeus: 80 - 90 cm
Istutusetäisyys: 80 cm
Kukinnon väri: punainen
Valon tarve: aurinko, puolivarjo
Erityistä: hapan maa, hiekka/multa

Kuvaus

Kun kaipaat tumman karmiininpunaisia pioninkukkia ripauksella lilaa, niin ´Inspecteur Lavegrne´ on hyvä valinta. Myös varret ovat punertavat, joka on pioneilla harvinaista. Lajikkeen on jalostanut ranskalainen Doriat vuonna 1924. Kasvutapa on vahva. Kukat ovat keskikokoisia, hyvin kerrannaisia ja terälehtien reunoissa on häivähdys vaaleaa. Tuoksu on miellyttävä, ei ole kaikkein voimakkaimman tuoksuva lajike. Tummanpunaiset nuput muistuttavat avautuvaa ruusua ja lajike tekee hyvin sivunuppuja, joten kukinta-aika jatkuu pitkään ja ajoittuu heinäkuulle. Taimet vahvoja ja kukkivan kokoisia 4 litran ruukussa.

Istuta pioni aurinkoiseen paikkaan maahan, jossa vesi ei jää seisomaan juurakon päälle talvellakaan. Hieman kohopenkki on suositeltava ja varaudu antamaan pionille kasvurauhaa. Multa voi olla hiekansekaista ja joukossa voi olla vähän saveakin, vältä liiallista turvetta, koska se voi jäädä syksyllä liian märäksi. Pionin juurakko istutetaan melko pintaan ja lannoitusta annetaan hyvin maltillisesti. Monet suosivat luujauhoa pionin lannoittamiseen. Haketta juurille emme suosittele, mieluummin vaikka karkeaa hiekkaa tai soraa. Pionin seuraksi sopivat perennat, jotka eivät leviä liian voimakkaasti juuristollaan. Esimerkiksi salviat, mirrinmintut ja taustalle perhoangervot. Puoliksi avautuneena kerätyistä kukista saa myös ihania leikkokukkia ja pioninkukkia voi myös kuivata alaspäin ripustettuna talven iloksi.
Kaikki kiinanpionit kannatta tukea ennen kukinnan alkamista, jotta ne pysyvät pystyssä. Kesän olosuhteet ja lannoitus vaikuttavat aina lopulliseen kasvukorkeuteen. Liiallinen typpilannoitus voi tehdä harmaahometta nuppuihin. Muurahaiset nupuissa kuuluvat pionin elämään, niistä on juttu blogissamme: https://www.haikalanpuutarha.com/blogi/muurahaiset-kasveissa-myrkkya-vai-ei/
Bonuksena vielä, että kauriit jättävät pionin kukat rauhaan.