<<< Takaisin

Kiinanpioni ´Sarah Bernhard´

Paeonia lactiflora

20,00 

Tuotekategoria: Perennat
Korkeus: 90 - 100 cm
Istutusetäisyys: 80 cm
Kukinnon väri: punainen
Valon tarve: aurinko
Erityistä: hapan maa, hiekka/multa

Kuvaus

Alun perin Sarah Bernhard oli ranskalainen näyttelijätär, nykyään tunnemme nimen paremmin Suomessa hyvin perinteisen ja suositun pionin nimenä. ´Sarah Bernhard´on jalostettu 1900-luvun alussa ja yhtä suuria kukkia on vaikea löytää muista kiinanpionilajikkeista. Vaalean ruusunpunaiset, pyöreät ja runsaan kerrannaiset kukat ovat sisemmistä terälehdistään röyhelöisiä. Tuoksu on hienostunut ja miellyttävä. Kukinta ajoittuu kesäkuun lopulle ja heinäkuun alkuun. Tämä on melko korkea ja näyttävä lajike, joka kannattaa ehdottamasti tukea ennen kukintaa. Kestävä lajike, taimet vahvoja ja kukkivan kokoisia 5 litran ruukussa.

Istuta pioni aurinkoiseen paikkaan maahan, jossa vesi ei jää seisomaan juurakon päälle talvellakaan. Hieman kohopenkki on suositeltava ja varaudu antamaan pionille kasvurauhaa. Multa voi olla hiekansekaista ja joukossa voi olla vähän saveakin, vältä liiallista turvetta, koska se voi jäädä syksyllä liian märäksi. Pionin juurakko istutetaan melko pintaan ja lannoitusta annetaan hyvin maltillisesti. Monet suosivat luujauhoa pionin lannoittamiseen. Haketta juurille emme suosittele, mieluummin vaikka karkeaa hiekkaa tai soraa. Pionin seuraksi sopivat perennat, jotka eivät leviä liian voimakkaasti juuristollaan. Esimerkiksi salviat, mirrinmintut ja taustalle perhoangervot. Puoliksi avautuneena kerätyistä kukista saa myös ihania leikkokukkia ja pioninkukkia voi myös kuivata alaspäin ripustettuna talven iloksi.
Kaikki kiinanpionit kannatta tukea ennen kukinnan alkamista, jotta ne pysyvät pystyssä. Kesän olosuhteet ja lannoitus vaikuttavat aina lopulliseen kasvukorkeuteen. Liiallinen typpilannoitus voi tehdä harmaahometta nuppuihin. Muurahaiset nupuissa kuuluvat pionin elämään, niistä on juttu blogissamme: https://www.haikalanpuutarha.com/blogi/muurahaiset-kasveissa-myrkkya-vai-ei/
Bonuksena vielä, että kauriit jättävät pionin kukat rauhaan.