Miksi kaikki eivät pidä keltaisista kukista?

Keltainen on väri, joka eniten jakaa puutarhalla perennojen ostajia: osa pitää siitä paljon ja osa ei halua yhtään keltaista kukkaa koko puutarhaansa.

Keväällä pientareet ovat täynnä voikukkia, mutta keskikesällä keltaista on hieman vähemmän. Syksyä kohti mentäessä keltaista väriä loistaa jälleen perennoissa paljon. Väri on energisen ihmisen väri ja herkistää refleksejä.  Kirkas keltainen on yhdistetty myös lämpöön ja viisauteen.

Keltaisen sävyjä on lukemattomia. Väri on auringon ja lämmön väri, mutta voi olla myös vaikea yhdistettävä muihin kasveihin.  Väriopissa pienikin epäpuhtaus voi tehdä siitä likaisen. Yksi upein ja helein keltainen värisävy kuuluu kesäkuun lopussa kukkivalle kultahelokille (oenothera  fruticosa subsp. glauca) .  Se saa usein paatuneenkin keltaisen vastustajan taipumaan edessään ihailuun.  

Kultahelokki

Kultahelokin kukinta oli tänä kesänä ylenpalttisen runsas. Helokkia kannattaa jakaa usein, sillä se tarvitsee kasvuvoimaa ja tilaa juurakolleen levitä. Meillä viljelty helokkikanta on kestänyt talvet mainiosti jo parikymmentä vuotta. Alun perin kultahelokit ovat peräisin Pohjois-Amerikasta.

Eri valaistuksessa samalla kasvillakin on eri sävyjä. Ruotsalaiset kutsuvat helokkia  nimellä ”gullnattljus” eli ”kultayövalo”.  Syksyllä  koko kasvusto saa kauniin punaisen syysvärin.

Eri valaistuksessa samalla kasvillakin on eri sävyjä. Ruotsalaiset kutsuvat helokkia nimellä ”gullnattljus” eli ”kultayövalo”. Syksyllä koko kasvusto saa kauniin punaisen syysvärin.

Vaikka toisin haluaisi ajatella, kukkien päätehtävä ei ole ilahduttaa meitä kukinnallaan vaan luonnon lakien mukaan huolehtia lajin säilymisestä. Kauniit terälehdet toimivatkin lähinnä houkuttimina. Heleä ja lämmin väri ei aina olekaan se päähoukutin: mehiläisten ja perhosten näkö on erilainen kuin meillä ihmisillä. Päiväperhosilla on hyvä näkökyky, mutta mehiläiset eivät esimerkiksi näe punaista väriä lainkaan. Sininen ja keltainen väri ovatkin pölytyksen kannalta punaista parempia.  Keltainen väri ja uv-valo yhdessä saavat hyönteisen nähtäville tärkeän salaisen kuviokoodin eli ”mesiviitan”.  Se ohjaa pölyttäjät lentämään suoraan kukan keskustaan.

Helokki näyttääkin perhoselle uv-valossa hyvin erilaiselta kuin loistaessaan ihmissilmälle: http://www.naturfotograf.com/UV_OENO_BIE.html#top

Näin se kävisi sellaisellekin, joka ei niin keltaisesta väristä perennoissa välitä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *