Loiste-ruusu liittyi uusien kotimaisten ruusujen perheeseen

Helsingin yliopiston vuonna 1992 aloittama ruusunjalostusohjelma on tuonut jo monta uutta ruusua kestävien omajuuristen ruusujen valikoimaan. Puutarhurin kannalta on mielenkiintoista seurata niiden kasvua ja talvehtimista sekä myös sitä, mihin ruusuihin asiakkaat puutarhalla eniten ihastuvat. Viimeisin meille kasvatukseen tullut ruusu on ”Loiste”. Uudet ruusut kiinnostavat monia ruusuharrastajia ja ensimmäiset taimet lähtivätkin viime viikolla Helsingin ruususeuralaisten matkaan.

Loiste on kukaltaan helakan värinen ja kauniin tummalehtinen ruusupensas.

”Loiste” on kukaltaan helakan värinen ja kauniin tummalehtinen ruusupensas. ”Loisteen” kukkien terälehtien pitäisi kestää normaalia pidempään varisematta pensaassa ja ainakin tämä ensimmäinen kukka on kestänyt jo useita päiviä.

Loiste on kartanoruusu ”Pikkalan” jälkeläisiä. ”Pikkala” tai ”Pikkalan kaunotar”  on Siuntiosta Pikkalan kartanon puutarhasta löytynyt vanha ruusu, joka ihastuttaa sekä kukan muodolla että voimakkaalla ruusun tuoksullaan. ”Pikkala” on yleensä melko myöhäinen kukkija, mutta tänä kesänä kaikki ruusut ovat olleet kukassa normaalia aiemmin. Kasvutavaltaan se on tanakampi kuin hyvin rentokasvuiset kartanoruusut ”Tähtitorninkatu” tai ”Tunnelitie”. Täällä Säijässä ”Pikkalan” oksankärjet yleensä paleltuvat talvisin, joten se ei kasva kovin korkeaksi pensaaksi.

"Pikkalan" kukka on kauniisti kerrannainen ja täysin avoimena melkein pallomainen.  Aurinkoisella ilmalla kukan väri on vaaleamman punainen.

”Pikkalan” kukka on kauniisti kerrannainen ja täysin avoimena melkein pallomainen. Aurinkoisella ilmalla kukan väri on vaaleamman punainen.

”Loiste”  saa pihallamme paikan hieman varjoisesta kulmauksesta, sillä sen kukinnan pitäisi jatkua kuukauden verran ja kukan värin olla katveessa voimakkaamman punainen. Katsotaan sitten, millainen kaunotar ”Loiste”-lapsesta kehittyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *