Kuka on ampunut haulikolla luumupuutani?

Toinen vaihtoehto otsikon kysymykseen on: kuka on syönyt luumupuuni lehtiin reikiä?
Ehkä tämä jälkimmäinen kysymys on tavanomaisempi ja joskus kysyjä on jo ehtinytkin ruiskuttaa varmuuden vuoksi luumussa lehtiä syövää tuholaista jollain myrkyllä tai ainakin mäntysuopaliuoksella. Ketään ei kuitenkaan puusta löydy. Paitsi ”Stigmina carpophila” -sienitauti eli kotoisammin ”haulitauti”.

Haulitauti

Haulitautia esiintyy aika säännöllisesti joka vuosi luumupuun lehdissä. Haulitauti on sienitauti, joka näkyy luumupuun lehdissä ensin pieninä ruskeina laikkuina. Myöhemmin laikun kohdalle jää pieni pyöreä reikä. Sateisina kesinä ensimmäiset laikut voivat ilmestyä jo melko aikaisin eli jopa ennen juhannusta.

Kaikkien sienitautien logiikka on melko samanlainen: sateiset ilmat, kosteus ja tiheät kasvustot luovat niille suotuista olosuhteet. Onneksi haulitauti ei yleensä ole luumupuille vaarallinen ja tautiin ei muutenkaan ole torjunta-aineita. Jos reikiä on lehdissä paljon, ne vievät lehdiltä kykyä yhteyttää ja hankkia puulle ravintoa. Kovin reikäiset lehdet myös varisevat ennen aikojaan.  Parasta hoitoa on siis puun hyvästä ravinnetasapainosta huolehtiminen. Luumupuu pitää kastelusta, mutta kastelua ei kannata tehdä sadettamalla, jotta puun lehdet eivät ole jatkuvasti kosteita. Jos puu on liian tiheäkasvuinen, sitä voi elokuussa varovasti harventaa. Keväällä luumupuuta ei kannata leikata tai sen haavapinnat valuvat pitkään nesteitä.

Haulitaudin reiíttämät lehdet ovat melkeinpä kauniita.

Haulitaudin reiíttämät lehdet ovat melkeinpä kauniita. Joskus samanlaisia reikiä löytyy myös kirsikkapuista, jotka ovat luumun kanssa samaa prunusten sukukuntaa.

Monista hedelmäpuita kohtaavista vaivoista haulitauti on siis melko vaaraton ja käsillä alkaa olla syksyn aika, kun pääsee nauttimaan omista luumuista. Luumuille kannattaa valita tontilta kohtuullisen lämmin ja aurinkoinen paikka, jossa vesi ei seiso maassa. Loiva rinne olisi optimaalinen, mikäli sellaisen sattuu omistamaan.

 

6 vastausta artikkeliin ”Kuka on ampunut haulikolla luumupuutani?

 1. hei meillä puun lehdet on kuin pitsiä mutta kun hedelmätkin tihkuvat jotain nestettä ulos on semmoista hyytelö maista ainetta.

 2. Hei Pirjo,
  Voisikohan kyseessä olla luumukääriäinen? Kääriäisen toukat tekevät reikiä luumuun ja niistä tihkuva neste jähmettyy luumun pintaan. Niiden vioittamat luumut putoavat normaalisti puusta ennen kuin sato kypsyy. Nyt on ollut niin viileä kesä, että kääriäisetkin saattavat olla normaalia myöhemmin liikkeellä. Sadon ne kuitenkin pilaavat. Torjuntakeinoja on pudonneiden ja viottuneiden luumujen kerääminen pois, puun kuoren harjaaminen (talvehtivat kuoren rosoissa) ja pikkulintujen suosiminen puutarhassa.
  Luumujen raakileet voivat vuotaa myös kaikista muistakin mekaanisista viotuksista johtuen, mutta tuo luumukääriäinen tuli ensin mieleen.
  t. Elisa

 3. Minun luumupuullani on juurikin tämä tauti. Kuoleeko se mahdollisesti talven aikana ja uskaltaako luumut kumminkin puusta syödä?

 4. Hei Niina,
  Haulitautia tuntuu olevan vähän joka syksy, mutta ei se haittaa luumujen syömistä. Tänä vuonna on luumusato runsas ja aurinko on tehnyt niistä makeita. Nauttimaan vaan:)

 5. Keltaiset luumuni ovat saaneet punertavia väriläiskiä kylkiinsä ja suuri osa on kokonaan haljennut. Johtuuko kypsyydestä vai kenties jostain taudista? Luumuja on hurjan paljon, oksat roikkuvat aivan valtoiminaan.

 6. Hei Heini,
  Syksy on ollut nyt luumujen kypsymisen loppumetreillä hyvin lämmin ja sateitakin on saatu. Meillä täällä myöhäiset luumulajikkeet (esimerkiksi Kuokkalan luumu) ovat kasvaneet kookkaammiksi kuin moneen vuoteen ja nyt myös kypsyneet vauhdilla. Myös halkeamista on viime päivinä ollut – mutta vain niissä, jotka ovat hyvin kypsiä. Tai melkeinpä ylikypsiä. Olemme niitä yrittäneet vauhdilla poimia käyttöön, koska haljenneeseen luumuun herkästi tarttuu muumiotauti näin syksyn kosteilla ilmoilla.
  Jos punertavia väriläiskiä on vain hedelmän aurinkoisella puolella, niin se varmaankin on lajikeominaisuus. Myös merkki kypsästä hedelmästä, veikkaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *