Jäkälä pois puun rungolta

Syksy oli sateinen ja omenapuissa on rungoilla paljon jäkälää. Aiemmin käytettiin kevätruiskutteita, jotka hävittivät myös jäkälän ja sammalen, mutta nykyiset parafiinipohjaiset ruiskutteet eivät enää niihin tehoa. Siis neuvoksi on kaksi kättä ja juuriharja.

Jäkälän poisto: Sormipaisukarvejäkälän harjaaminen onnistuu hyvin juuriharjalla

Sormipaisukarvejäkälän harjaaminen onnistuu hyvin juuriharjalla. Harjaus onnistuu parhaiten sateisen päivän jälkeen, jolloin jäkälä on kosteaa ja irtoaa helposti puun rungolta.

Sormipaisukarvejäkälä (Hypogymnia physodes) on yleisin puutarhan lehtipuiden rungoilla kasvava lehtijäkälä. Se on yleistynyt todennäköisesti ilman typpipitoisuuden nousun vuoksi. Jäkälä ei suoraan tapa puuta, mutta voi haitata sen elämää parillakin tapaa. Ensinnäkin   lahosienet viihtyvät kosteissa olosuhteissa ja jäkäläkerroksen alla puun runko pysyy kosteana ja sienikasvulle otollisena.  Toiseksi jäkälän ja kuorenrosojen alla talvehtii monia tuholaisia, mm. omenakääriäisen toukkia eli ”omenamatoja”. Harjaus poistaa tuholaisten piilopaikat rungon pinnalta. Parasta aikaa harjata jäkälää pois on syksy, jolloin ilman kosteus tekee työstä joutuisaa. Mutta keväälläkin toimeen kannattaa tarttua. Eli kostealla ilmalla jäkälän harjaukseen ja kuivalla ilmalla puiden hoitoleikkauksiin.

Jäkälän poisto: Jäkälän alla puun runko on tummaa, melkein mustaa. Värin saa aikaan jäkälähappo, jota jäkälä erittää puun rungolle.

Jäkälän alla puun runko on tummaa, melkein mustaa. Värin saa aikaan jäkälähappo, jota jäkälä erittää puun rungolle.


4 vastausta artikkeliin ”Jäkälä pois puun rungolta

  1. Eikö painepesurilla, varovasti mahdollisimman pienellä paineella saataisi helposti ja nopeasti jäkälät poistettua…?

  2. Saa varmaankin – eipä ole tullut kokeiltua, kun meillä ei pääse painepesurin letkun kanssa omenapuille saakka. Paineen kanssa pitänee olla varovainen, ettei lennä puusta kukkasilmut:)

  3. Mutta miksi tulee omenapuihin sammalta. Eli onko niillä jokin puutos ja miksi sitä ei tule kaikkiin vanhoihin omenapuihin samanlailla? Auttaisiko jokin lannoitus. Vihreää sammalta valtavasti yhdessä omenapuunrungossa. Tontilla 7 isoa omenapuuta mutta niinkuin sanottu ei läheskään kaikissa ole sammalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *