Rosa mundi – ruusu kuin polkkakarkki

Viime kesän ruusuvalokuvat tuovat jo kukkien ja kesän odotuksen. Yksi suosikeista on ranskanruusuihin kuuluva kirjoapteekkarinruusu ”Rosa Mundi” eli ”Versicolor”. Se on karmiininpunaisen apteekkarinruusun silmumutaatio. Yhden pensaan silmun perintötekijöissä on tapahtunut mutaatio ja siitä on kasvanut oksanhaara, jonka kukat ovatkin aivan erilaiset. Ja millaiset kukat! Puna-valkoraitaiset, tuoksuvat, karkkikukat. joita matalahko pensas aivan pursuaa heinäkuun keskikesässä. Ruotsalaiset kutsuvatkin pensasta kuvaavasti  nimellä ”polkagrisros”.

Kirjoapteekkarinruusu

”Rosa Mundi” eli ”Versicolor”

”Rosa Mundi” on vanhanajan ruusuista aivan erityisen kiehtova sen pitkän historian vuoksi. Koska kukan muoto ja väri on helposti tunnistettava, löytyy ensimmäinen kirjallinen kuvaus jo vuodelta 1583. Asialla oli flaamilainen kasvitieteilijä Carolus Clusius, joka ilmeisesti tuohon aikaan toimi Wienin keisarillisen lääkekasvipuutarhan prefektinä http://fi.wikipedia.org/wiki/Carolus_ClusiusToki  ”Rosa Mundia” on oltu tunnistavinaan jo Pompeijista löytyneistä freskoista.

Todennäköisesti sen alkuperä on Lähi-Idässä. Tai ainakin ”Rosa Mundin” yksivärisen äidin apteekkarinruusun, jonka ristiritarit toivat sotaretkiltään Eurooppaan 1200-luvulla. Pariisin lähelle Provinsiin syntyi ruusuviljelyn teollisuus, jossa tuotettiin apteekkarinruusuista ruusuvettä ja muita lääketarpeita aina 1900-luvun alkupuolelle saakka.

Kirjavalla ”Rosa Mundilla” on kuitenkin aivan erityinen oma tarinansa, joka ei viittaa parantaviin lääkkeisiin. Englannin kuningas Henry II:lla oli kaunis rakastajatar Rosamund Clifford, josta kuningatar Eleonoora ei pitänyt. Mustasukkainen kuningatar myrkytti Rosamundin  (v.1176) ja kuningas järjesti hautapaadelle ”Rosa Mundin” kukkia aina vuosittain Rosamundin kuolinpäivänä. http://gardenofeaden.blogspot.fi/2009/04/historic-roses-rosa-mundi.html.

Romanttista tai ei, mutta ”Rosa Mundi” on yksi parhaiten kukkivista vanhoista pensasruusuista, jos ei kaipaa kovin korkeaa ruusupensasta. Omajuurisena se leviää pyöreäksi alle metriseksi pensaaksi ja vaatii kuivahkon aurinkoisen kasvupaikan. Lannoitustakaan ei saa kovin paljon käyttää. Joskus kirjavakukkaisesta ruusupensaasta kasvaa yllättäen sivuoksia, joissa on  puhtaan karmiininpunaiset kukat. Joku yksittäinen ”Rosa Mundin” silmu on silloin päättänyt parantua mutaatiostaan ja palautuu takaisin apteekkarinruusuksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *